31 de desembre del 2017

LA COSTA DE CARTAGO

Les naus cartagineses que tornaven de Ligúria es dirigien cap a Cartago quan el general Magó, ferit a la batalla de la Gàl·lica Cisalpina, va morir a bord, no se sap si de la ferida o de la ràbia d'haver de tornar vençut.
Ja havien traspassat les illes de Còrcega i de Sardenya i ben aviat deixarien a orient l'illa de Sicília on tenien algunes ciutats del seu imperi.



Asprid seguia de pilot de la nau capitana i quan era rellevat, instruïa els seus amics Kim i Rak. El corb havia anat i vengut dels llocs costaners de les illes que havien albirat, diverses vegades. Quan s'acostaven prop d'un illot, Asprid feia un senyal al corb i aquest volava a terra i tornava amb alguna penyora – un ratolí, un ou, una fruita o una flor, era igual – i el pilot la baratava amb un bon tros de carn crua. Rak havia après correctament allò que volia el pilot. També havia après a caçar i res li feia por. Fins i tot havia atacat un falcó.



Kim s'anava convertint en un enorme ca de pressa, bon guardià i observava tot allò que feia Rak. Potser ara, en el vaixell no podia demostrar les seves qualitats de caçador però quan fossin a terra demostraria la seva vàlua.
Quan ja atalaiaven la costa africana, prop de la badia de Cartago, les ordres foren dirigir-se al port d'Hadrumetum, a la part baixa darrere el cap Bo o Punta Bona. Els romans havien pres Útica i perillava que si anaven a Cartago els tallassin el pas. Envoltaren la punta i es dirigiren cap al sud. Fora de la vista, cap a llevant, estava l'illa de Sicília, on hi havia la ciutat amiga d'Agrigentum. Això ho sabia el pilot.



Vorejaren la costa i passaren prop de Neapolis però el seu destí era el port d'Hadrumetum que estava més a mar obert. Quan arribaren, el port estava replè de vaixells de guerra. Atracaren les naus a la zona militar i les tropes baixaren per a dirigir-se a Cartago, des del sud amb el taüt del general Magó, on l'enterrarien a la necròpolis familiar.
En canvi, la marineria es va quedar a bord.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

EL LLIBRE

Han passat quatre estacions i Tamik vol aprendre un ofici. Les vistes al mar i les històries que li conta el padrí Samis i el seu pare Jaris li fan prendre interès per aprendre l'ofici del mar. Conèixer el mar, viatjar a altres terres, pescar, descobrir. El seu pare li presenta l'amic Asprid que és pescador però que fou un pilot de la nau capitana del general Magó. Tamik aprèn del pescador tot allò que pot. Tamik emprèn una nova aventura...

DEU HAIKAIS

DEU HAIKAIS    https://issuu.com/perecarrio/docs/elogi_del_haikai