29 de gener del 2018

EN EL SILENCI D'UNA NIT ESTELADA

Les dues naus que havien sortit de Siracusa vorejaven la costa sud de l'illa de Sicília i abans de fer-se fosc fondejaven prop del litoral per passar la nit. Era perillós navegar de nit prop de les roques. En mar oberta ho podien fer si el cel era clar i podien seguir l'estrella que guiava els pilots de les naus. En cas contrari també s'havien d'aturar enmig del mar.


Aquella nit estelada sense cap nigul en el cel, ancorats en una platja de Sicília, pel camí de casa, Jaris estava ajagut a la coberta de la nau mig tapat amb les moltolines, encara que no feia fred, ja que anava entrant l'estació calenta.
El silenci absolut de la nit l'ajudava a recordar amb enyorança la seva família i el seu poble. Mirant el cel estelat pensava que ja era a Quasar i tenia al seu costat la seva dona Ulka, les dues filles, Sarga i Dira i els dos fills Taw-Mika i Shabir. També li va venir al pensament el seu pare, Samis, cap del poblat i la cabana de pedra on habitaven.






Ara mateix enyorava tot allò que havia deixat ja feia algunes estacions. Va recordar quan va acceptar anar com a mercenari a la guerra dels cartaginesos. Pagaven bé i molts homes del seu poblat s'havien allistat a canvi de menjar i vestit per les seves famílies i una soldada.
També va recordar com l'acomiadaren del moll i partiren en una petita nau que els va portar a una nau més grossa de cinc remers per fila que es va dirigir cap a Cartago. Com que els romans s'acostaven, les naus anaren a Hadrumetum on els instruïren en l'art de la guerra. Allà va conèixer a Asprid i havien fet amistat. Fins al final de la guerra seguiren a Hadrumetum. Després emprengueren viatge de fugida a Labdah a la Libia Tripolitana.
També va pensar que no havia vist la monumental Cartago però li havien explicat com era el seu port circular i com grans avingudes travessaven la ciutat fins a l'edifici del Senat. Cases senyorials i palaus amb jardins plens d'arbres i fonts d'aigua.
Però havia vist altres grans ciutats com Hadrumetum, Labdah i Siracusa i encara en veuria més en el camí de retorn a casa seva.
Abans de quedar adormit, va pensar que un cel estelat i el silenci de la nit permeten recordar amb enyorança les persones i coses més estimades.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

EL LLIBRE

Han passat quatre estacions i Tamik vol aprendre un ofici. Les vistes al mar i les històries que li conta el padrí Samis i el seu pare Jaris li fan prendre interès per aprendre l'ofici del mar. Conèixer el mar, viatjar a altres terres, pescar, descobrir. El seu pare li presenta l'amic Asprid que és pescador però que fou un pilot de la nau capitana del general Magó. Tamik aprèn del pescador tot allò que pot. Tamik emprèn una nova aventura...

DEU HAIKAIS

DEU HAIKAIS    https://issuu.com/perecarrio/docs/elogi_del_haikai