1 de gener del 2018

OU D'ESTRUÇ

Asprid, Kim i Rak es quedaren a bord de la nau.

Quan lliurava, el pilot amb Kim anaren de passeig pel moll comercial i s'acostaren al mercat.
Hadrumetum tenia un mercat molt diferent del de Gènova. Aquí sobretot es venien àmfores i bòtils de fang, catifes, roba i armes. Però la cosa que va cridar més l'atenció a Asprid fou un taller on un home molt major decorava ous que resultaren esser d'estruç, un animal que el pilot desconeixia per complet. Parlaren d'això, com pogueren, i l'home del taller li va explicar que els ous es decoraven a gust del comprador i que tenien utilitats pràctiques i altres misterioses. Servien per posar-hi objectes i per beure vi però la gent els guardava perquè quan morien, l'ou, replè d'objectes d'or i plata, era depositat a la tomba devora el difunt. Aquesta cosa li va interessar a Asprid i va encomanar un ou on s'hi vés la figura d'un foner, un ca, un corb i una nau. Va deixar una penyora com a senyal i quedaren que el sendemà tornaria a cercar l'objecte.

Més enllà, Asprid va entrar a una botiga i va adquirir un papir de distàncies marines del mar que havien travessat de nord a sud. Aquest mapa indicava les distàncies en llegües romanes entre els ports que envoltaven el mar conegut i també a les illes. Mostrava des de llevant, on estava Grècia fins a les Columnes d'Hèracles. Seria de molt bona ajuda pels propers viatges.



Quan va tornar a la nau va trobar-se alguns canvis significants. Hi havia nova tripulació i nous vigilants. El pilot primer li va explicar el perquè cada any canviaven la tripulació de nau per motius de seguretat. Els vigilants eren foners com Asprid i això el va posar ben content.

Entre els foners es trobava Jaris, destinat a defensar la nau capitana. S'havia col·locat a un lloc prop de popa i establaren conversa. Jaris li va dir que era de Kromiusa i Asprid que era de Melousa. També relataren com havien arribat a Hadrumetum. Asprid li contà la història del general Magó. Jaris li contà com havien fet fugir l'esquadra púnica quan va intentar passar l'hivern a la seva illa. La història que va contar Asprid no era tan agradable.

El dia següent, baixaren al moll i anaren a cercar l'ou d'estruç que havia encarregat el pilot.



Pel camí va explicar en detall les virtuts dels ous d'estruç.

El recolliren i tornaren a la nau. Pel camí va dir a Jaris el següent:

- Jaris, jo no tenc amics però em caus bé i et vull demanar un favor. Si mor i tu estàs prop, vull que em cremin i que enterrin les meves restes sota una palmera amb aquest ou i allò que contengui.

Jaris se'l va mirar estranyat, però li va contestar:

- Et promet que així ho faré si està en les meves mans.

Asprid va quedar content de la resposta i li va dir que li devia un favor que també compliria.

Poc podien pensar els dos nous amics que el destí faria que es complissin les promeses.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

EL LLIBRE

Han passat quatre estacions i Tamik vol aprendre un ofici. Les vistes al mar i les històries que li conta el padrí Samis i el seu pare Jaris li fan prendre interès per aprendre l'ofici del mar. Conèixer el mar, viatjar a altres terres, pescar, descobrir. El seu pare li presenta l'amic Asprid que és pescador però que fou un pilot de la nau capitana del general Magó. Tamik aprèn del pescador tot allò que pot. Tamik emprèn una nova aventura...

DEU HAIKAIS

DEU HAIKAIS    https://issuu.com/perecarrio/docs/elogi_del_haikai