30 de desembre del 2017

EL PORT MILITAR D'HADRUMETUM



No entraren a la badia de Cartago, sinó que seguiren cap a llevant fins a la punta que li diuen el Cap Bo. Després viraren cap al sud i en un dia arribaren al port d'Hadrume(n)tum (Sussa).


El port era ple de vaixells de mercaderies i de guerra. Ells anaren al port militar.

Els soldats que transportaven les dotze naus partiren per terra cap a la defensa de Cartago perquè estaven avisats d'un atac romà. Però els foners que havien recollit en l'aturada que feren a l'illa de Kromiusa quedaren a Hadrumetum per esser instruïts en l'estratègia militar. 

El camp d'instrucció era prop de la ciutat i allà estarien uns mesos entrenant-s i rebent formació.

Prop del campament hi havia una fàbrica on construïen bales per a les fones de vàries mides, fetes de ceràmica i de plom. Eren foradades amb la intenció que quan sortien disparades emetien un xiulo que atemoria l'enemic. No les havien de portar damunt sinó que eren transportades en un carro que tenia compartiments. Sovint, aquestes bales duien misatges en el forat o tenien inscripcions tals com "Omnibus vobis (tota teva)" o "Haec hinundo (envia-la-te)", escrites en llatí perquè l'enemic les llegís. 



Aquesta vegada els foners instruïts quedarien en el port militar a formar part de les tripulacions de les naus per defensar-les.


BALES DE FONA

Així, Jaris va quedar la resta de la guerra en el port d'Hadrimetum.

Pot podia pensar que això li donaria l'ocasió de conèixer a Asprid i que es farien bons amics.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

EL LLIBRE

Han passat quatre estacions i Tamik vol aprendre un ofici. Les vistes al mar i les històries que li conta el padrí Samis i el seu pare Jaris li fan prendre interès per aprendre l'ofici del mar. Conèixer el mar, viatjar a altres terres, pescar, descobrir. El seu pare li presenta l'amic Asprid que és pescador però que fou un pilot de la nau capitana del general Magó. Tamik aprèn del pescador tot allò que pot. Tamik emprèn una nova aventura...

DEU HAIKAIS

DEU HAIKAIS    https://issuu.com/perecarrio/docs/elogi_del_haikai