28 de gener del 2018

DE SIRACUSA A CARALES

El Tractat de Pau ja estava aprovat i les mesures que dictava s'havien de complir. Publi C. Escipió, abans de partir cap a Roma a rebre l'homenatge per haver vençut a Cartago, encara va tenir temps de veure que Cartago retornava el seu regne a Masinisa i com treien del port més de cinc-centes naus de guerra i les cremaven a la vista de tots els cartaginesos. Molts ploraven com a infants pel desastre que veien però encara se n'afegiren més quan els romans exigiren la part del tribut en or que havien convingut en el pacte.


Mentrestant , dos vaixells "gaûlos" de 150 pams sortien de Labdah cap a Siracusa. El retorn dels foners s'havia iniciat. El viatge va transcorre sense cap incidència en direcció a tramuntana. En dotze dies arribaren a port. Passaren per l'espigó que sorgia de l'Illa d'Ortigia i fondejaren en el port petit on baixaven les mercaderies i els esclaus. Havent acabat aquestes operacions, els foners s'acomiadaren dels capitans dels dos vaixells i es trobaren en el moll que separava la ciutat en dues. Ara haurien de cercar altres naus per apropar-se al seu destí. Es dividiren la recerca i en el mateix moll demanaren pel destí dels vaixells que havien de sortir cap a ports de ponent. Cap en trobaren que anàs a Ebusus on volien arribar però un dels armadors del qual tenien el nom, tenia dues naus a punt de partir cap al port de Nora, a Sardenya. Sardenya estava a mig camí entre Sicília i les illes d'on procedien i varen negociar el viatge com abans ho havien fet a Labdah. Meitat sou, meitat feina de vigilants.



El dia assenyalat, les dues naus sortiren amb la bodega plena de mercaderies que duien a Nora i a una ciutat, més al nord, que es deia Krly i que els romans anomenaven Calaris. Aquest port era més important i els convenia més.
Vorejaren tota la costa sud de Sicília, passant prop dels ports d'Agrigentum i de Lilybaeum, sense aturar-se i, quan deixaren enrere l'illa, seguiren el mateix rumb cap a ponent i en pocs dies es trobarien al sud de Sardenya.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

EL LLIBRE

Han passat quatre estacions i Tamik vol aprendre un ofici. Les vistes al mar i les històries que li conta el padrí Samis i el seu pare Jaris li fan prendre interès per aprendre l'ofici del mar. Conèixer el mar, viatjar a altres terres, pescar, descobrir. El seu pare li presenta l'amic Asprid que és pescador però que fou un pilot de la nau capitana del general Magó. Tamik aprèn del pescador tot allò que pot. Tamik emprèn una nova aventura...

DEU HAIKAIS

DEU HAIKAIS    https://issuu.com/perecarrio/docs/elogi_del_haikai